Реєстрація та використання програмного РРО для бізнесу в Україні

09:48, 05 Жовтня

З 2023 року більшість підприємців повинні використовувати в своїй діяльності реєстратор розрахункових операцій. І якщо раніше виконати таке зобов'язання бізнес міг лише за допомогою встановленого фізично касового апарату, то наразі його можливості розширені. ФОПи і не тільки мають змогу під час реалізації товару та надання послуг використовувати програмний РРО. Головне - в будь-якому випадку пройти легітимну процедуру реєстрації такого РРО.

Порядок реєстрації РРО

Чинне законодавство України вимагає, щоб будь-який реєстратор розрахункових операцій був зареєстрований у Державній податковій службі. Мета таких дій - повна фіскалізація всіх операцій, що проводиться бізнесом. І щодо застосування програмного РРО немає жодних обмежень.

Кожен ПРРО вноситься в державний реєстр програмних РРО, а також додатково йому надається фіскальний номер. Він відповідає номеру запису у відповідній базі Це певний ідентифікатор платника податка та його фіскального апарату. Номер вноситься в обов'язковому порядку у всі податкові документи, фіскальні чеки тощо.

Реєстрація ПРРО з боку підприємців можлива двома методами :

  • через особистий кабінет на сайті ДПС;
  • через свого провайдера, який надає програмне забезпечення.

Обидва метода надають однаковий результат.

Для того, щоб скористатися послугами ДПС, необхідно для початку зареєструвати точку продажу товару або надання послуг. Ця функція також доступна через особистий кабінет платника податків. Для цього подається запит із заповненою формою 20-ОПП. Тільки після успішної реєстрації вказаної форми можно безпосередньо переходити до реєстрації програмного РРО.

Читати далі: Валютные обменники обязали работать по новым правилам

Як зареєструвати програмний РРО при успішній реєстрації форми 20-ОПП:

  • після авторизації в особистому кабінеті знайти вкладку з назвою “Ведення звітності” і потім вже створити форму1-ПРРО;
  • заповнити надану форму звітності, детально вказавши всі необхідні дані;
  • підписати документ за допомогою електронного цифрового підпису та відправити на реєстрацію онлайн в ДПС.

Окрім вказаної звітності необхідно ще аналогічним чином заповнити форму 5-ПРРО, яка надає інформацію про касирів реєстратора.

Загалом оформлення через портал ДПС не таке швидке. Можливо провести такі дії і через провайдера, наприклад Checkbox. Перевага такого формату в тому, що за один раз можливо одразу заповнити три реєстраційні форми та відправити на розгляд. Додатково при вказанні КЕП система надає можливість синхронізувати дані з податковою службою та підтягнути реєстраційні дані користувача у звітні форми.

Які дані потрібно мати

Реєстрація програмного РРО пройде швидше, якщо під рукою одразу будуть всі необхідні дані. Основна інформація - це дані про наявну торгову точку, до якої саме і буде застосовуватися РРО. Фактично це здійснюється через відправку та схвалення форми 20-ОПП.

Після цього у відповідну форму 1-ПРРО користувач повинен внести такі дані як:

  • паспортні та контактні дані, в т.ч. електронна пошта, телефон;
  • індивідуальний податковий номер:
  • безпосередня інформація про торгову одиницю та касирів, які прийняті на цю торгову точку;
  • КЕП касирів;
  • ключі для ПРРО.

В більшості випадків в залежності від обраного способа реєстрації більшість інформації із податкових реєстрів може автоматично підтягнутися до форми.

Як реклама

Читати далі: "Слуги народа" поддержали отсрочку РРО для ФЛП